For International Couples

Mantar enfeksiyonları vajinal enfeksiyonlar içinde en sık görülenlerdendir. Gebelik, geniş spektrumlu antibiyotik kullanımı, bağışıklık sisteminin değişik nedenlere bağlı olarak baskılanması ve diabet (şeker hastalığı)mantar enfeksiyonun oluşmasına zemin hazırlayan en belli başlı faktörlerdendir.

Genel olarak cinsel ilişkiyle bulaşan bir hastalık olmamasına karşın nadiren cinsel yolla da bulaşabilir.  Özellikleyaz aylarında hava sıcaklığının yükselmesiyle beraber genital bölgenin nemli kalmasına bağlı olarak vajinal mantar enfeksiyonlarında artış görülmektedir. 

Çoğu kez vajinada normal olarak bulunan mantarların, vajen florasında meydana gelen değişiklikler sonucu aktif hale gelmesi ile kişide enfeksiyon gelişebilir. Ayrıca sentetik çamaşırlar, dar pantolonlar da mantar enfeksiyonu riskini arttırmaktadır. Bunların dışında yine yaz aylarında ve özellikle havuz sonrası bu şikayetlerin arttığı görülmektedir. Burada sebep sanılanın aksine havuzdan mantar bulaşması değil, havuz suyundaki klorün vagen florasındaki yararlı bakterileri öldürmesi sonucu var olan mantar sporlarının aktif hale gelmesidir.Şikayet olarak hastaların çoğunda yukardaki resimdekine benzer beyaz renkli, parçalı, kesik süt görünümlü akıntı ve özellikle de kaşıntı vardır.

Ayrıca kimi bayanlarda vajinal ağrı, cinsel ilişkide ağrı ve yanma hissi, idrar yaparken yanma ve nadiren hoş olmayan bir koku da olabilir. Kaşıntının şiddetine göre cinsel organların dış kısmında, vajinanın girişinde tahrişe bağlı kızarıklık ve şiş bir görünüm de olabilir. Tipik olarak şikayetler adetin başlamasından önceki günlerde daha şiddetlenir ve adetle birlikte bir miktar azalır. 

Mantar enfeksiyonlarının çok büyük çoğunluğundan Candida Albicans denen mantar türü sorumludur. Bu yüzden bu hastalığa vajinal candidiasis de denir. Teşhis için genellikle doktorun hastanın şikayetlerini dinlemesi ve muayene etmesi yeterlidir. Ancak bazı hekimler kesin tanı amacıyla vajinal akıntı akıntıdan aldıkları örneği örneği lam (cam parçası) üzerine alarak bir damla % 10 luk potasyum hidroksit ekledikten sonra mikroskop altında incelerler.Tedavide ağızdan alınan ya da vajinal yolla kullanılanilaçlar yanında lokal olarak uygulanan pomat ve kremler de kullanılabilir.

Vajinal mantar enfeksiyonlarının çoğu lokal tedaviye cevap verir. Ancak direnç gösteren ya da tekrarlayan enfeksiyonlarda ağızdan alınan tedaviye gerek olabilir. İlaç tedavisine ek olarak ayrıca hastaya apış arasını ve cinsel organları kuru tutması, sentetik ve dar çamaşırlar yerine pamuklu ve rahat çamaşırları tercih etmesi önerilir. Ayrıca genital bölgenin temizliği için normal sabun, parfümlü kozmetik ürünleri gibi tahrişe yola açabilecek temizlik ürünleri değil, bu bölge için özel üretilmiş sabunlar kullanılmalıdır. Bunların dışında yaz aylarında havuz sonrası genital bölgenin kuru kalması için hanımlara ıslak mayo veya bikini ile kalmamalarını, klorlu sudan arınmak için havuz sonrası duş almalarını da önermekteyiz. Gebelikte, özellikle ilk üçayda lokal uygulanan pomatlar dışındaki ilaçların kullanımından kaçınılmalıdır. 

Vajinada tekrarlayan mantar enfeksiyonlarında altta yatan bir diabet (şeker) hastalığı da araştırılmalıdır.

Site içi arama